18.9.2023

Mikkeliin suunnitellaan dronekoulutusta sähkötekniikan opiskelijoille

Suur-Savon Sähkö Oy, Elvera Oy ja Evision Oy suunnittelevat dronekoulutusta yhdessä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n kanssa. Koulutus kohdennetaan sähkötekniikan insinööri- ja sähköasentajaopiskelijoille. Tarkoituksena on kouluttaa opiskelijoita uusien teknologioiden, kuten dronejen ja analytiikan käyttöön tulevissa työtehtävissään. 

Dronejen käyttö on yleistynyt viime vuosina merkittävästi eri aloilla, myös sähköalan tehtävissä. Laitteita käytetään esimerkiksi suunnittelun tai huollon tukena erilaisten rakennusten kartoituksessa ja mallinnuksessa. Droneja käytetään myös sähköverkon tarkastustoimissa. Koulutuksella pyritään antamaan opiskelijoille valmiuksia käyttää droneja osana työtehtäviään valmistumisen jälkeen. 

Verkostourakointiyhtiö Elvera ja älykkään kunnossapidon yhtiö Evision tahtovat lisätä uutta teknologiaa ja uusia työtapoja mukaan sähköasentajien ja sähköinsinöörien koulutukseen.  

”Meillä on huomattu dronejen käytön yleistyminen ja niiden käytön edut toiminnassa. Dronet tuovat nopeutta ja selkeyttä vianpaikannukseen ja -korjaukseen. Ne myös vähentävät verkostotyön fyysistä kuormitusta ja lisäävät työturvallisuutta. Olisi hienoa, jos mahdollisuutta tarjottaisiin kaikille sähköalan opiskelijoille jo opiskelun aikana”, summaa Elveran aluepäällikkö Jari Sihvonen.  

”Se miten suunnittelua ja kunnossapitoa tehdään, on muuttumassa. Dronet ovat myös vähäpäästöinen vaihtoehto helikoptereille. Toimintatapojen kehittyessä opintojen on tärkeää vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Haluamme olla mukana mahdollistamassa opiskelijoiden osaamisen pohjaa tulevaisuutta varten”, Evisionin oto. toimitusjohtaja Milla Ratia kertoo.  

Elvera ja Evision ovat kouluttaneet 40 Elveran työntekijää dronejen käyttöön viime vuosina. Droneja käytetään sähköverkon kunnon tarkastamiseen. Myrskytilanteissa droneja on käytetty apuna vikojen etsimisessä haastavista paikoista jo vuodesta 2020. 

Koulutus vahvistaisi alueen opintotarjontaa – ammattilaisista on pula 

Käynnissä oleva energiamurros on vaikuttanut alan työllisyyden rakenteisiin Suomessa. Työpaikkoja muun muassa turveteollisuuden parista on hävinnyt paljon, mutta esimerkiksi sähköverkon rakentamisen ja uusien energiamuotojen pariin tarvitaan uusia ammattilaisia enemmän kuin koskaan. Dronekoulutuksen on määrä osaltaan vahvistaa valmistuvien osaamista muuttuvalla alalla, ja toisaalta lisätä kiinnostusta alan mahdollisuuksiin. 

Dronekoulutuksen tarpeesta kertoo myös, että eri alueiden oppilaitokset ovat alkaneet tarjota erilaisia koulutuksia dronejen käyttöön. Mikkeliin suunnitellun kurssin tarkoituksena on antaa kattava osaaminen dronejen käyttöön ilman opiskelijan aiempaa kokemusta aiheesta. 

”Osaaminen tullaan kurssilla opettamaan sille tasolle, että dronen käyttäminen on turvallista ja sujuvaa. Koulutuksessa tutustutaan drone-lennättämisen ohjeisiin ja sääntöihin sekä suoritetaan Traficomin lennättämiseen tarvittavat luvat. Koulutuksessa harjoitellaan lennättämistä jakeluverkkoyhtiön tarpeiden ja vaatimusten mukaisesti. Koulutus on tarkoitettu pääasiassa sähköalan opiskelijoille”, summaa Esedun rakentamisen ja teknologian koulutuspäällikkö Pekka Orava 

Lisätiedot 

Tomi Oravasaari, XAMK, puh. 044 7028289 

Pekka Orava, Esedu, puh. 040 305 6676 

Elvera, Jari Sihvonen, puh. 040 528 7594 

Milla Ratia, Evision, 010 210 4320 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on vastuullisen hyvinvoinnin, teknologian ja luovan talouden korkeakoulu. Koulutamme osaavaa työvoimaa tulevaisuuden tarpeisiin, edistämme yrittäjyyttä, kansainvälisyyttä sekä elinkeinoelämää uudistavia ratkaisuja. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on keskeinen osa alueellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuuttamme. Meillä työskentelee yli 900 asiantuntijaa, neljällä eri kampuksella: Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna. Opiskelijamäärä korkeakoulussamme on noin 11 500 ja tarjolla on yli 40 amk-koulutusta sekä yli 30 yamk-koulutusta. www.xamk.fi 

Esedu on monialainen toisen asteen ammatillinen oppilaitos Etelä-Savossa. Meillä voit valita koulutuksen yli 20 eri ammattiin. Koulutamme eturivin taitajia Mikkelissä sekä Pieksämäellä. Koulutuksiimme on jatkuva haku joustavasti ympäri vuoden. Esedu tunnetaan ketteränä kehittäjäorganisaationa, jolla on laaja ja monipuolinen hanketoiminta. Olemme vahva elinvoiman edistäjä Etelä-Savon alueella, ja varmistamme Etelä-Savon alueen elinvoiman ja kilpailukyvyn tuottamalla työelämän tarvitsemia osaajia. www.esedu.fi 

Elvera Oy on Suomen suurimpia verkosto- ja infrapalvelualan toimijoita. Tehtävämme on yhdistää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ja varmistaa toiminnan jatkuvuus myös häiriötilanteiden aikana – aina verkoston alkulähteiltä loppukäyttäjälle asti. Erotumme muista infrapalveluja tuottavista yhtiöistä ainutlaatuisen monipuolisen palvelutarjontamme, joustavien resurssiemme ja erinomaisen paikallisosaamisemme sekä vastuullisen ja reilun organisaatiokulttuurimme ansiosta. Konsernissamme työskentelee lähes 500 ammattilaista ja liikevaihtomme on yli 80 M€. Yrityksemme löydät osoitteesta www.elvera.fi 

Evision Oy on 2022 alussa toimintansa aloittanut yhtiö, joka tarjoaa dataan ja analytiikkaan pohjautuvia kunnossapidon palveluita. Evisionin toiminta perustuu drone- ja tekoälyteknologioihin, joiden ansiosta sähköverkkojen kunnossapitoa voidaan tehdä ennakoivasti ja paljon nykyistä tehokkaammin. Yhtiön osaamisen ytimessä on datan hyödyntäminen ja se on ensimmäinen yhtiö Suomessa, joka toimii tällä palvelukokonaisuudella. Yhtiön omistajia ovat Suur-Savon Sähkö Oy, Järvi-Suomen Energia Oy ja Elvera Oy. www.evision.fi